FADOS & DESGARRADAS - V.A.
THE STORY OF FADO - V.A.
DOMINGOS CAMARINHA & SANTOS MOREIRA - GUITARRAS PORTUGUESAS
O MELHOR DA GUITARRA PORTUGUESA, GRANDES MESTRES (2 CD) - V.A.
THE STORY OF FADO (2 CD) - V.A.

 

..

Het lijkt wel of er ergens in Lissabon iemand de beslissing genomen heeft om een heel nieuwe generatie potentiële luisteraars kennis te laten maken met de Fado, met zijn grote zangers en zangeressen en met zijn fantastische muzikanten. Nog maar net kregen we een hele serie prachtig opgepoetste live-opnames van Amália Rodrigues in de bus, of daar is reeds een andere zending. De titels kan u hierboven lezen en ik kan u alvast meegeven dat de poetsbeurt, die de Amália-opnames zozeer naar vandaag liet springen, ook hier doorgevoerd werd, met als gevolg dat je bij elk van deze titels een gevoel krijgt in de studio te zitten kijken. Waarom dan deze vijf titels? Ik neem aan dat de bedoeling is in korte tijd zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de Fado en de subgenres en dat tegen absolute topprijsjes.

Om te beginnen bij “Fados & Desgarradas”: al te vaak denken wij dat Fado per definitie slepend gezongen wordt en droevig klinkt. Wel, met deze vijftien tracks, die focussen op de “Corrido” en de “Mouraria” tonen grote stemmen als Amália Rodrigues -natuurlijk, die ontbreekt op geen enkele compilatie-, Ana Moura, Joana Amendoeira, José Manuel Barreto, Fernando Mauricio en Alfredo Marceneiro dat dat ee verkeerd beeld betreft: net zoals de ons meer bekende Engelstalige blues nu eens traag en slepend klinkt, maar ook momenten van opzwepende boogie of swing kent, kun je ook je fado in verschillende varianten geserveerd krijgen. Wel steevast aanwezig, zijn de beste zangers, die je je maar kunt inbeelden en muzikanten die op het eerste gezicht stokoude loopjes en akkoordenreeksen met sprekend gemak parafraseren en uit hun gitaren laten klateren.

Het is best ambitieus “The Story of Fado” proberen te vatten in één CD, maar de poging van de samenstellers is alvast in die zin geslaagd, dat ze doet wat elke goede compilatie doet end at is: de luisteraar ertoe aanzetten op zoek te gaan naar meer werk van de artiesten, die op de compilatie opgenomen werden. Dat zet mij ertoe aan u eerder voor de dubbele versie te laten kiezen, dan voor de enkele: voor zowat dezelfde prijs, krijg je veertig nummers in plaats van 20, zij het dat de dubbele versie in zo’n speciaal boekformaat zit -de 2 cd’s boven elkaar in plaats van achter elkaar- en dat sommigen daar misschien voor terugschrikken. MAAR, wie gaat voor de langwerpige versie, krijgt er naast de basisplaat, nog twintig nummers bovenop, die dan weer voor een deel op “Fados & Desgarradas” staan, maar niet helemaal dubbel gebruik uitmaken.

Dat langwerpige formaat is ook wat u geboden wordt bij “O Melhor da Guitarra Portuguesa, Grandes Mestres” en die kan ik dan weer niet genoeg aanbevelen, al was het maar omdat één van beide schijfjes exact overeenstemt met wat je te horen krijgt op “Guitarras Portuguesas” van twee van die allergrootste Mestres, Domingos Camarinha en Santos Moreira. Hier is het dus letterlijk “2 voor de prijs van 1”, en op het eerste plaatje vind je dan weer namen terug als José Nunes,Jorge Fontesn Artur & Carlos Paredes en -vooral- Raul Nery.

De opgepoetste klank is perfect, de prijs mag niemand tegenhouden en dus kan ik deze heruitgaven alleen maar aanbevelen, al zou ik u de langwerpige versies aanraden. Als die in uw kast passen, natuurlijk….

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

label : World Music Records
distr.: Xango